Stine Andrea

DIY SENGEGAVL

  • 21.08.2014 - 17:23

ENDELIG! Jeg trodde aldri jeg skulle bli ferdig med denne sengegavlen. Jeg begynte i går, og ble ferdig i dag, og endelig kan jeg legge ut en instruksjon til dere med hvordan man kan lage en sengegavl selv. Jeg skal ærlig innrømme at det var et par ganger jeg tenkte at jeg bare skulle skrive at jeg rådet alle til å ikke begi seg ut på noe slikt selv, men nå som den er ferdig må jeg si meg svært fornøyd likevel. 

Det jeg kjøpte inn var:

- Sponfinérplate på Byggmaker, som jeg fikk kuttet til de målene jeg skulle ha (260 kr).

- Skumgummimadrass, som jeg kjøpte på Gjenbruket (50 kr).

- Spraylim, kjøpte på Biltema (50 kr).

- Stoff i metervare, kjøpte på Jysk 140 cm x 5 m av typen ROXEN beige (299 kr).

- En lang nok nål, sterk nok møbeltråd og knapper, alt kjøpt på Uldvaren (totalt: 223 kr).

Totalt har denne sengegavlen kostet meg 882 kr. Hadde jeg tatt timebetalt i tillegg så snakker vi en helt annen pris, for tidkrevende; det var det. Men det er likevel den spesielle følelsen av å ha laget noe helt selv som ingen kan ta fra deg. Stiftemaskinen har jeg lånt på jobben, men jeg vet den er kjøpt på Jernia. Den fungerer helt perfekt til dette bruk.

Jeg startet altså med å regne ut og tegne opp hvor stort mellomrom jeg ville ha mellom knappene mine, for dette måtte jeg bore hull til fra starten av. Denne måler 150 cm i bredden, og 120 cm i høyden. Jeg kunne ikke velge høyden, ettersom platene hos Byggmaker alle var 120 x 240 (hvis jeg husker rett) cm, så de kuttet av på bredden for meg. Jeg prøvde å ta bilde av det jeg hadde tegnet opp i tillegg, men det syntes omtrent ikke i det hele, tatt så jeg droppet det.

Videre var det bare å ta drillen fatt.Jeg boret et hull i hvert av punktene mine, slik at jeg kunne få nål og tråd igjennom senere. Neste steg ble for meg å kappe til skumgummimadrassen, som var 75 cm i bredden, og 180 cm i lengden fra før av. Jeg kappet kun av 30 cm på lengden for å få den til å passe sengen vår. Brødkniv var det beste jeg fant, men det funket. Litt ujevnt ble det jo, men jeg syns ikke det gjorde så mye på det ferdige resultatet.

Jeg tok så med platen min ut på verandaen for å spraye både den og skumgummien med lim.Det stod på limet at man måtte presse de to flatene sammen med stor kraft, så da la jeg meg i flygeekornstilling der. Jeg valgte å plastre ansiktet mitt på dette bildet, da jeg ikke var helt fornøyd med hvordan det så ut etter en hel dag med sengegavlrelaterte aktiviteter. Outfiten derimot, er jeg veldig fornøyd med. Jeg valgte her en passe sliten joggebukse med lilla UGGS-tøfler til og en, som dere kan se, svært figurfremmende cardigan.

Videre drasset jeg dette greine inn igjen, og la stoffet over slik at det var klart for å bli stiftet fast.


Jeg stiftet det så det ble sittende stramt inntill. Jeg brydde meg ikke om hvordan det ser ut bak, for det er det ingen som skal se. Alt stoffet i hjørnene festet jeg bare med sikkerhetsnåler. Jeg beregnet litt ekstra stoff fordi jeg ikke visste helt hvordan jeg skulle gjøre det akkurat da jeg klippet, men du trenger ikke ha så mye stoff til overs!

Slik ble den da seende ut:Hele prosessen har forsåvidt gått greit for seg frem til hva som nå skal begynne. Jeg begynte nå og skulle tre en trå fra baksiden og gjennom de ferdigborede hullene mine, slik at tråden kunne henge ut fra fremsiden til jeg hadde ferdig alle knappene. Det var et helvete. Jeg hadde for kort nål, rett og slett. Jeg hadde kjøpt en stoppenål til å begynne med i går, men var nødt til å dra for å kjøpe en lengre nål i dag. Jeg strevde meg likevel igjennom det i går, men jeg anbefaler dere å gå the easy way med en gang: Kjøp en lang nok nål.Knappene skulle også være veldig lett. Jeg måtte klippe ut en runding i stoff til hver knapp, tråkle langs kantene og stramme til, samt knyte, rundt den hvite plastknappen. Det hadde ikke vært noe problem det altså, hvis det ikke hadde vært for at nesten hver gang jeg strammet til,- så skled tråden ut av stoffet. Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men hvis jeg tråklet for nærme den kanten og dro, så kunne jeg altså bare ta tråden rett ut av stoffet og sitte igjen med ei skikkelig frynse. Det var da dette skjedde nok ganger med samme knappen at jeg bestemte meg for å gi opp i går, og heller fortsette i dag. Det ble rett og slett for mye knoting på en dag, og jeg ble fort sint. Jeg gjorde ferdig alle knappene på morgenen i dag. Jeg kjøpte også den lange nålen i dag.

Jeg satte i gang med enda mer knoting, nemlig å sy fast knappene og få tråden ut på baksiden av platen igjen,- altså tilbake gjennom de hullene jeg hadde boret. Det var enklere sagt enn gjort, hvis man ikke tenker langt. Jeg tenkte ikke langt. Jeg trakk tråden gjennom knappen og forsøkte å stikke nålen gjennom skumgummien og treffe hullet,- da selvsagt uten å kunne se etter, fordi skumgummien er så tykk. Etter MYE om og men, og for å gjøre en lang historie kort la jeg gavlen ned på alle kjøkkenstolene mine, og forstod plutselig at det enkleste er å:

STIKK NÅLEN FRA BAKSIDEN, MED BAKSIDEN AV NÅLEN FØRST. IKKE TREKK DEN GJENNOM. DA STÅR DEN MED NÅLØYET OPP, OG DU KAN TRE TRÅDEN GJENNOM MENS DEN STÅR DER. Så tar du tak i den fra baksiden og drar nålen ned mot gulvet. Etter at jeg hadde gjort dette på alle, måtte jeg stramme til alle trådene slik at jeg kunne få en liten puteeffekt. Jeg dro til, ettersom det er møbeltråd så tåler den masse, og stiftet rett og slett fast tråden i plata (spikeren du ser fungerer som en knute; for å holde den første enden på tråden på plass).Og endelig var jeg ferdig. Jeg angret så på at jeg startet midt i prosessen der, men nå er jeg veldig fornøyd. Her ser dere det ferdige resultatet:

Og her:Hvis du vil følge denne lettere uoversiktlige instruksjonen, og du har noen spørsmål er det bare å spørre i kommentarfeltet. Nå må jeg støvsuge opp alle den sagflisen, og alle trådrestene som ligger utover hele stuegulvet her. 

 

Tine

21.08.2014 kl.17:31

legg meg til som venn så kan jeg lese bloggen din fast - eller er vi venner kanskje?

stineandreah

21.08.2014 kl.17:35

Tine: Da har jeg lagt deg til :)

Anette

21.08.2014 kl.17:38

Jøss,så handy du er, Stine! Blir imponert jeg :D

stineandreah

21.08.2014 kl.17:47

Anette: Haha! Jeg kan hvis jeg vil, men problemet mitt er vel at jeg starter å tenke så vanskelig, og ser ikke lette løsninger med en gang. Men når de kommer så! Takk, :D

Elise J

21.08.2014 kl.17:58

Wow, æ e skikkelig imponert!

Den blei kjempefin :D

stineandreah

21.08.2014 kl.18:02

Elise J: Tusen takk! Det var vanskelig :P

Caroline L

21.08.2014 kl.18:14

Hehe, det er akkurat som oss i går! Starter på en sengegavl, men måtte spare knappene til i dag. For et knotete arbeid med litt dårlig tålmodighet! :) Men det er verdt det når den kan henges ved sengen:)

stineandreah

21.08.2014 kl.18:18

Caroline L: Ja, de knappene altså! Vet det er populært å lage dette om dagen, og det er jo forståelig nok. Blir jo så innmari fint til slutt :) Min står faktisk på gulvet, men har skumgummi kun fra sengekanten og opp :)

Ingrid

21.08.2014 kl.19:17

Så utrolig stilig!

stineandreah

21.08.2014 kl.19:31

Ingrid: Tusen takk for det :D

28.01.2015 kl.13:42

Anbefaler å kjøpe knapper på "Tigris". Da er det bare å klippe ut et tøystykke, også klemme igjen knappen... Veldig lett! 30kr for 12 mellomstore knapper;)
stineandreah

Velkommen hit! Jeg er en livsglad jente (hvor gammel er man før man begynner å si "dame"?), som bruker hverdagen på å i hovedsak jobbe og trene. Det hender også at jeg får innfall av andre ting, og disse skal jeg dele her :)

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

hits